Vrouwelijke hormoonklachten

De vrouw heeft vanaf de pubertijd te maken met hormonale schommelingen. Menstrueren, zwangerschappen en de overgang, het komt allemaal langs. De een heeft er meer ongemak van dan de ander.

Reflexzonetherapie kan helpen bij:

  • PCOS (Polycystisch Ovariumsyndroom) Dit is een aandoening waar te veel mannelijke hormonen de boventoon voeren. Hierdoor ontstaat er geen menstruatie, is er meer haargroei en veel acne. Het komt voor in de pubertijd.
  • Na de zwangerschap krijgt het lichaam een fikse hormoonwisseling. Hierdoor kan je flink uit balans zijn.
  • PMS kan het dagelijks leven behoorlijk verstoren. De stemming kan de dagen voor de menstruatie helemaal omslaan naar ge├»rriteerdheid of somberheid.
  • De overgang staat het meest bekend als heftigste hormoonverstoring die in een vrouwenleven kan ontstaan. Het kan een flinke impact hebben als je veel opvliegers hebt en de stemmingswisselingen kunnen voor veel onbegrip zorgen.

Werken met hormonen is altijd heel subtiel. Er is niet altijd een vinger op te leggen wat en waar iets mis gaat. Een aanrader kan zijn om, voordat je aan een hormoonbehandeling begint, eerst eens de voetreflex te proberen. Het mooie hiervan is dat op de voeten hormoonpunten zitten die gestimuleerd kunnen worden en zo beter in balans komen. Door samen te kijken naar leefomstandigheden, voeding, ontspanning, inspanning kan er al meer rust komen waar het lichaam positief op zal reageren.

Ondertussen ben ik zeker op het gebied van de overgang ervaringsdeskundige en heb door het krijgen van reflexzonetherapie gemerkt dat ik door de behandelingen beter in balans ben en blijf. De ervaring en inzichten die ik heb gekregen, mede ook door het volgen van de module “vrouw, overgang en hormonale klachten” bij Total Health wil ik graag met je delen.